top of page

FACEBOOK VE İNSTAGRAM REKLAMLARININ SİHİRLİ FORMÜLÜ

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Bu blogta size Facebook ve İnstagram reklamlarındaki sihirli formülü açıklayacağım. Ve artık sizlerde 1 verip 100 alabileceksiniz. Hadi başlayalım.


Demeyi çok isterdim ama maalesef öyle bir formül yok. Ne kadar güzel olurdu değil mi bir formülü olsa? Sizlere versem bu formülü, sizde gerçekten 1’e 100 alabilseniz. Bana gelen sorulardan ve bu kanalda içerik üretmeye başladığımdan beri gördüğüm , bir çok insan bu işin gerçekten bir formülü olduğunu, ve tırnak içinde o sihirli formülü bulduğunda işi bitireceğini zannediyor. Ama aslında olay tamamı ile MATEMATİK.


Gerçekten söylüyorum, MATEMATİK. Benim matematiğim çok kötü nasıl olacak bu iş diyorsanız, üzülerek söylüyorum , maalesef bu işi iyi şekilde yapamayacaksınız. Şaka bir yana, bu işte bir formül istiyorsanız, şunu rahatça söyleyebilirim ki gerçekten sayıları iyi okuyabilmeniz gerekiyor. Reklam verdiğinizde elde ettiğiniz sonuçlarda o sayılar size fısıldıyor aslında. Bu noktada da şunu söyleyebilirsiniz, Elde ettiğim rakamların doğruluğundaki ölçüt nedir?


Neye göre bu rakamların doğru veya yanlış olduğunu anlayacağım. Eğer bunu diyorsanız, yine bir formül arıyorsunuz demektir ve maalesef ki bu formülü de sizlere veremeyeceğim. Yani, net bir doğru yok, senin doğrun farklı, benim doğrum farklı. Çünkü tek bir değişen yok. Bir çok değişken var, ve bu noktadaki en önemli değişken ise, zaman.


Çünkü siz reklam verdiğinizde doğru zamanda, doğru kişinin karşısına çıkmalısınız ki , ona teklifinizi satabilin. Belki o anda reklamınızı gören insanlar doğru hedef kitledeki insanlar. Belki teknik kısmı , hedef kitleyi, açıklamaları, görseli, veya videoları çok doğru seçtiniz, ama o zaman tam o anda o insan satın almak istemiyorsa, maalesef tüm bu seçtiğiniz doğru şeyler boşa gitmiş oluyor.


E ama siz her şeyi doğru seçtiniz, o zaman reklamınız, hedef kitleniz veya diğer teknik şeyleri başarısız şekilde hazırladınız diye mi reklamınız başarısız oldu? Tabi ki de hayır. Sadece o insana doğru zamanda ulaşamamış oldunuz. He tabi ki de o insanlara tekrar ulaşabilmenin yolları yine var, o ayrı bir konu ama belki de tekrar ulaşsanız dahi sizinle aynı ürünü satan bir başkasından çoktan satın almış olacak. Bununda garantisi yok değil mi?


Yani anlatmaya çalıştığım şey, neden sonuç videomuzda olduğu gibi, eğer ki siz reklamlarınıza bir süre verip , bu süre bittikten sonra başarısız olanların neden başarısız olduğunu, başarılı olanların neden başarılı olduğunu saptayıp, ve bunların size verdiği geri dönüşümle reklamlarınızı daima iyiye doğru geliştirirseniz, yani başarısızlardan elde ettiğiniz tecrübeyi kullanarak o hataları tekrar yapmazsanız, onların iplerini kesip , yerlerini başarılı olabilecek olan yenileriyle doldurmaya devam ederseniz, işte bir noktadan sonra, artık kendi sihirli formülünüzü bulmuş olacaksınız.


Ne demiş atalarımız, bir insan 7’ sinde neyse 70’ inde de odur. Böyle bir reklama en az 4 gün test süresi verdiğinizde sonuçlar kötüyse emin olabilirsiniz ki eğer o reklamın ipini kesmezseniz, yüksek oranda sonuçlar aynı şekilde kötü olmaya devam edecektir. Peki sizin amacınız nedir? Her zaman söylediğim gibi, bolca test yaparak, doğru olanları, başarılı olanları süreç içerisinde iyileştirdiğiniz reklamlarınızla artırmak. İşte alın size sihirli formül. Reklam verme sürecinde oluşturduğunuz farklı nedenler, otomatik olarak farklı sonuçlar doğuracak. O yüzden en başta bir hedef koymalısınız, ve o hedefe ulaşıncaya kadar, bu süreci iyileştirmeye devam etmelisiniz.


Diyelim ki hedefimiz, bu ay 10000 lira bütçeyle 1000 ürün satmak. Hedefimizi koyduk, Daha sonra reklamlarımızı hazırladık, bir ay boyunca çalıştırdık, sürekli iyileştirdik, ama 1000 ürün satamadık. 500 ürün sattık. Aynı zamanda ne yapmış olduk, birçok geri dönüş almış olduk, İşte bu süreci iyi anlar, kendi reklamlarınızı bu mantaliteyi hiç unutmadan vermeye devam ederseniz, sonuçların ne kadar hızlı şekilde değiştiğine inanamayacaksınız.


Aslında Olay bu kadar basit. Teknik ayrıntılar çok önemli evet, ama emin olun ne yaptığını bilmeden ilerlemek, süreçte edindiğimiz tecrübeleri dinlemeden ilerlemek sizi hiç bir zaman istediğiniz noktaya getirmeyecektir. Sonuç olarak, gel gelelim biliyorum ki herkes hap bilginin peşinde, hızlıca öğrenip uygulayıp başarılı reklamlar hazırlamanın peşinde, ama maalesef ki bu süreci en iyi şekilde iyileştirebilecek kişilerde yine sizlersiniz.


Facebook reklamlarında tek bir doğrunun olmadığını, her kampanyanın kendi içinde bir doğrusu olduğunu, ve o doğruları süreç içerisinde sürekli iyileştirerek ilerlemeniz gerektiğini unutmayın. Zaten bunu bilerek ilerlediğinizde, artık sihirli bir formüle ihtiyacınız kalmayacak.

Hoşça kalın.


- ozantarık

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page