top of page

FACEBOOK İLİŞKİLENDİRME ARALIKLARI

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2021


Evet, biri reklamınızı gördü. Tıkladı, siteye gitti ürününüzü satın aldı. Gerçekten bu kadar kısa mı gerçekleşiyor tüm süreç.


Merhaba Ben Ozan Tarık Çepni. Facebook ve İnstagram reklamlarında çok ileri seviye bir konu olan reklamlarımızdan elde ettiğimiz satışların ilişkilendirme aralıkları ve satışa giden yolda tam olarak hangi aşamada satışa döndüğünü nasıl analizini yapabileceğimizi anlatacağım. Eğer ki giriş seviyesinde bir reklam veren değilseniz kaleminizi kağıdınızı alıp çok dikkatli şekilde okumanızı tavsiye ederim. Bildiğiniz gibi reklamlarımızı verirken satışa yönelik reklamlar açtığımızda eğer satış olursa bunu reklam sonuçlarında İnternet sitesi alışverişleri olarak görüyoruz. Acaba bu kişi hangi zaman diliminde satın alırsa bu kampanyamızın sonuçlarına sonuç olarak yansıyor? Yani o gün satış olarak gördüğümüz sonuçlar acaba o gün içinde reklama tıklayıp direkt olarak satın alan kişiler mi? Eğer öyle olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tabi ki de değiller. Olay tam olarak şöyle gerçekleşiyor.


Öncelikle şuanda anlatacağım örnekler reklamlarımızdaki ilişkilendirme aralığının 7 gün tıklama ve 1 günlük görüntüleme olduğu durumda geçerli. Geçtiğimiz cuma günü gelen güncellemede artık eskiden varsayılan ayar olan 28 gün tıklama 1 günlük görüntüleme geçerli değil. Önce bu konuyu bu dilim üzerinden daha iyi anlayabilmeniz için anlatıyor olacağım. Peki nedir bu 7 gün tıklama 1 gün görüntüleme?


Verdiğiniz reklamlarda Kullanıcı reklamları görüyor. Etkileşime geçiyor. Tıklıyor siteye gidiyor veya o sayfada kalmaya devam ediyor. Daha sonra yüksek oranda siteden çıkıyor ve devam ediyor süreç. Ertesi gün yine reklamlarımızdan birini görüyor ve yine tıklıyor ve bu sefer beğendiği ürünleri sepete ekliyor ve tekrar siteden çıkıyor. Bundan 3 gün sonrada varsayalım biz bir indirim kampanyası başlatıyoruz ve aynı kişi tekrar bir retargeting reklamımıza tıklayıp sepetine attığı ürünleri satın alıyor.


Peki biz bu sonucu hangi kampanyanın sonucu olarak ve ne zaman görüyoruz? Yani ilk açtığımız kampanyanın sonucunda mı görüyoruz yoksa en son tıkladığı retargeting reklamının sonucunda mı? Tabi ki de en son tıkladığı reklamımızın sonucunda görüyoruz arkadaşlar. Bu anlattığım konuyu eğer iyi bir şekilde kavrayabilirseniz reklamlara bakış açınız çok daha fazla gelişmiş olacak. Gerçekten çok önemli bir konu. Reklam stratejilerinizi çıkartırken mutlaka odaklanmanız gereken bir konu. Evet ne demiştik. Biz bu sonucu en son tıklanan kampanyada görüyoruz. Peki hangi zaman diliminde görüyoruz? Eğer kişi 3 gün önce reklama tıkladıysa sonuç 3 gün önceye mi yansıyor. Yine tabi ki hayır. En son tıkladığı

kampanyanın sonuçlarına bugünün sonucu olarak yani alışverişi hangi gün tamamladıysa o günün sonucu olarak yansıyor.


Şimdi bir diğer varsayım üzerinden aynı olayı tekrar anlatalım. Biri reklamınızı görüyor. Tıklıyor çıkıyor, tekrar tıklıyor sepetine ürünleri atıyor ve bir daha da reklamlarınıza tıklamıyor. Bundan 10 gün sonra İnstagram hesabınızı takibe aldığı için orada indirim yaptığınızı görüyor ve tarayıcısına girip yada İnstagram profilinizdeki linke tıklayıp siteye gidip satın alımı gerçekleştiriyor. Peki bu durumda sizce hangi kampanyanın sonuca bu bir alışveriş olarak yansır?


Hiç birine. Evet bu satış pixelinize yansır ama kampanyalarınıza bir alışveriş olarak yansımaz. Peki neden? Çünkü ilişkilendirme aralığı olarak 7 gün tıklama 1 gün görüntülemeyi seçmiştiniz. Ne demek istiyorum?


Bildiğiniz gibi business manager hesabımızın reklam hesabı ayarları bölümünde ilişkilendirme ayarı diye bir bölüm vardı. Güncellemeden sonra kaldırıldı. Bu kısımda eskiden 28 gün olan seçenek yerine 7 gün tıklama ve bir gün görüntülemeyi seçiyor olsaydık sonuçlar nasıl olurdu? Peki bu tam olarak ne demek? Şimdi yukarıda verdiğimiz örnekleri hayali bir karakter üzerinden destekleyelim.


Ali İnstagram'da sayfasını aşağı doğru

kaydırıyor ve bir reklamı görüyor. Bu gördüğü reklamdaki herhangi bir yere tıklamıyor ve videoyu izleyip veya fotoğrafları yana kaydırıp aşağı kaydırmaya devam ediyor. Ama Ali artık reklamla etkileşime geçti. Yani sizin datanıza düştü. Peki hangi datanıza? 1 Günlük Görüntüleme datanıza. Yani eğer Ali bu reklamı gördükten sonraki 1 gün içerisinde eğer ki başka reklamınızı görmeden İnstagram hesabınızdan veya tarayıcısı üzerinden sitenize gider ve bir ürün satın alırsa, Ali'nin yaptığı alışveriş reklama tıklayıp siteye gitmiş olmasa dahi o kampanyanın sonucuna yansır. Peki 1 gün içinde değil de 2. gün aynı şekilde satın alım yaparsa ne olur?


O zaman da Ali'nin yaptığı alışveriş pixele yansır ama o kampanyanın sonucuna yansımaz. Birde diğer seçeneği düşünelim. Ali aşağıya kaydırıyor ve reklamı görüp butona tıklayıp siteye gidiyor. Ama herhangi bir şey satın almadan çıkıyor. Daha sonra Ali 7 gün içerisinde eğer ki siteye tekrardan gidip alışverişini tamamlarsa o zaman yine Ali'nin yaptığı alışveriş alışverişi yaptığı gün o kampanyanın sonucuna yansır. Ama eğer 8. gün yaparsa yine bu kampanya sonucunda bu alışverişi göremeyiz. Ve son seçeneğimizde şu, Ali ilk reklama tıkladıktan sonra ki 5. gün başka bir reklamımıza tıklar siteye gider ve o 2. tıkladığı reklamdan 7 gün sonraki zaman dilimine kadar alışverişi tamamlarsa ne olur? Bu sefer de Ali'nin alışverişi en son tıkladığı o kampanyaya yansır. İlk tıkladığı kampanyaya yansımaz.


Yani o zaman biz reklam sonuçlarımızı değerlendirirken soğuk hedef kitle kampanyalarımızda ki gelen alışverişlerinin hepsinin o reklama tıkladıktan sonraki 7 gün içinde veya o reklamı gördükten sonraki 1 gün içerisinde gerçekleştiğini bilmemiz gerekli. 1 günlük görüntüleme ve 1 günlük tıklama seçeneğinde de aynı durum geçerli. Tek farkı reklama tıkladıktan sonraki 1 gün içerisinde o alışverişin gerçekleşmesi gerekli. Birde 2 seçenek daha var. Nedir onlar? Sadece 7 günlük tıklama ve sadece 1 günlük tıklama. Bunlardaysa bu görüntüleme seçeneğinde anlattığımız kısım dahil değil. Yani sadece görüntüleme yaparak alışverişe dönüşen kişilerin sonuçları o kampanyanın optimizesinde kullanılmıyor olacak.


Evet şimdi gelelim kritik kısma. Tüm bu anlattıklarımızı 7 gün tıklama ve 1 günlük görüntüleme paneli üzerinden anlattık daha iyi anlayabilmeniz için. Ama reklam hesaplarımızı kurduğumuz zaman biz sonuçları varsayılan ayar olan 28 gün tıklama 1 günlük görüntüleme seçeneğinde görüyorduk. Yani gelen alışverişler eğer kullanıcı reklama tıkladıktan sonra 28 gün içerisinde alışverişini tamamlarsa en son tıkladığı kampanyanın sonuçlarında bu sonuçlarını görüyorduk.


Bu kısmı iyi anlamak özellikle müşterilerinizin davranış yapısını anlamak ve ona göre yeni pazarlama planları oluşturabilmek için çok önemli. O yüzden bu blog yazısını tekrar tekrar okumanızı tavsiye ederim.


Görüşmek üzere.

461 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page