top of page

FACEBOOK REKLAMLARINI NASIL TEST EDERİZ? (OPTİMİZE)

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese Merhabalar, Ben Ozan Tarık Çepni. Facebook’ta reklam verdiniz ama reklam sonuçlarını nasıl optimize edeceğinizi bilmiyor musunuz? İşte bu yazıda bunları anlatacağım.


Reklamlarımızı ne zaman devam ettirmeliyiz, ne zaman kapatmalıyız? Reklamınız başarılı mı yoksa değil mi ?, kapatmalı mısınız yoksa devam mı etmelisiniz?. İşte burada reklamlarınızın bazı test metriklerine bakarak karar vermeli ve oluşturduğunuz stratejinin dışına çıkmamanız gerekiyor.

Evet arkadaşlar bir internet sitesinde bir ürün satmak için reklam veriyoruz demiştik ve o ürünün pazarda tutup tutmayacağı hakkında bir bilgimiz yoktu. Hatırlıyorsunuz ki , önce etkileşim reklamlarıyla başlamıştık. Daha sonra başarılı olanları alıp 2. kademe de dönüşüm reklamlarına çevirmiştik ve daha sonrasında da kademe kademe , içerik görüntüleme, sepete ekleme ve satış pikselleriyle reklamımızı optimize etmiştik. Bu kadar kısa gibi görünen ama aslında bir o kadarda uzun bir yol aslında. Tabi söylediğim gibi bu sadece Facebook reklam stratejilerinden bir tanesi ve sattığımız hizmete veya ürüne göre kesinlikle değişiklik gösterebilir. Yani her tür ürün için geçerli şeklinde bir çıkarım yapmıyoruz. Biz bu stratejide internet sitemizde bir ürün satıyoruz. Önce bir reklam yöneticimizi açalım ve sağ tarafta bulunan sütunlar sekmesinden reklam sonuçlarımızda hangi metrikleri görmek istiyoruz bunları seçelim. Reklam başarımızı nasıl değerlendirmeliyiz?


Burada bizim için en önemli olan faktörler ;


  • CPM

  • CPC

  • Tekil bağlantı tıklamaları

  • Tekil bağlantı tıklama başına ücret

  • İnternet sitesi alışverişleri

  • ve son olarak internet sitesi alışverişleri başına ücret.


Evet arkadaşlar burada da Eğer CPM değeriniz , 5$'ın altındaysa iyi yoldasınız demektir. CPC değeriniz 1$ altındaysa yine iyi yoldasınız demektir. Tekil bağlantı tıklama başına ücrette CPC ile aşağı yukarı benzer rakamlarda dolaşmalı ve son olarak internet sitesi alışverişleri ve internet sitesi alışverişleri başına ücrette, toplam harcadığınız reklam bütçenizle matematiğini yaptığınızda kardaysanız yine iyi yoldasınız ve reklamlarımız iyi gidiyor demektir. Daha sonrasında dönüşümler reklamına çevirdiğimizde de yeterli dönüşümün alınmasını bekleyeceğiz. Ama bu reklamlar devam ederken bu gördüğümüz değerlere baktığımızda karda olduğundan veya CPM yani 1000 gösterim başı değerlerimizin düşüşe geçtiğinden emin olmamız gerekiyor.


Daha öncede söylediğim gibi bu bir strateji ve hangi ürün için bu stratejinin tutacağını veya tutmayacağını anlayabilmeniz için, reklamlar konusunda biraz yetkinliğinizin olması gerekiyor. Ve bu strateji dışında da siz kendi reklam tecrübelerinizden kendi aldığınız sonuçlardan , kendi stratejinizi oluşturabilirsiniz. Burada size anlatmaya çalıştığım şey, direk alın bunu uygulayın burada yüzde yüz başarı var değil, size genel mantaliteyi öğretebilmek ve aynı zamanda da kendiniz için bilgiyi nasıl kullanabilirsiniz bunları öğretmeye çalışmak. Bu yüzden yazılarıma ve Youtube kanalımı takip ediyorsanız bunu lütfen unutmayın derim :)

Çünkü reklamlarda sabit bilgi yoktur, bolca denemek test etmek vardır. Ne kadar reklam konusunda tecrübeliyseniz, bir o kadar da çok stratejiniz oluşabilir demektir.

Evet arkadaşlar böylelikle önemli bir konunun daha sonuna gelmiş olduk. Soru ve öneriler için yorumlara yazmayı unutmayın. Görüşmek üzere.

70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page