top of page

FACEBOOK HEDEF KİTLE NASIL BELİRLENİR?

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2021


Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Bugün, Facebook ve İnstagram'da reklam verirken hedef kitlelerinizi nasıl belirlemelisiniz ve hedef kitlelerinizi belirledikten sonra sizin için en iyi çalışan altın hedef kitlenize nasıl ulaşabilirsiniz? Bu konudan bahsetmek istiyorum. Evet arkadaşlar, son zamanlarda en çok gördüğüm problemlerden ve bana en çok gelen sorular hedef kitle ile ilgili olanlar olmaya başladı. Bildiğiniz gibi bu konular ile ilgili daha önce videolar çekmiştik. Henüz o videoları izlemediyseniz şu anda sağ yukarıda çıkan karta tıklayarak öncelikle o videoları izleyebilirsiniz. Evet şimdi gelelim konumuza, Facebook reklamları deyince ilk akla gelen konuya.


HEDEF KİTLE


Evet en büyük problemin burada olduğunu düşünüyoruz veya reklamlarımız başarısız olduysa sadece hedef kitleyi yanlış belirledik diye sonuçlarımız kötü zannediyoruz ama inanın bana bu çok küçük bir yüzdeyi kapsıyor. İşte bu sebeple; sizlerden birinci ricam, Facebook ve İnstagram reklamlarında hedef kitle konusunda işleri çok fazla karmaşıklaştırmayın. Daha basit düşünün. Basite indirgeyin. Eğer her çıkan sorunda hedef kitlenin kapısını çalarsanız, kimi zaman altın yumurtlayan tavuğu kesmekle kalmayacaksınız, kimi zamanda geri dönülemez bir girdabın içine sokacaksınız kendinizi. Peki Ozan nedir bu hedef kitle olayı, nasıl çıkalım işin içinden? diye sorduğunuzu varsayıyorum. O zaman gelelim cevaba, ilk önce her zaman yaptığımız gibi genel mantığı ve hedef kitlelerimizi hazırlarken nasıl düşünmemiz gerektiği konusuna değinelim. Evet arkadaşlar, her zaman söylediğimiz ve ilk hatırlamanız gereken şey, eğer Facebook ve İnstagram reklamları için hedef kitle hazırlıyorsanız, baz almanız gereken yer, Facebook. Yani Facebook’un içerisindeki data. Daha sonrasında diğer kaynaklar. İlk olarak bu altın kuralı unutmayalım. Yani ilk araştırmamızı, yine daha önceki haftalarda anlattığımız konulardan biri olan Facebook hedef kitle istatistikleri bölümünden yaparken, daha sonrasında oradan çıkardığımız sonuçlara göre Google ve diğer dış kaynakları kullanabiliriz. 2. Olarak bilmemiz gereken en önemli nokta ise, Facebook ve İnstagram reklamlarında hedef kitlelerinizi hazırlarken, kendinize sadece ve sadece şu soruyu sorun;


‘BU ÜRÜNÜ KİM ALIR ?’


İnanın bana soracağınız soru bu kadar. Bu soruyu sorduktan sonra alın elinize bir kağıt kalem, ve başlayın yazmaya.


Örneğin; 3 yaşında çocuğu olan anneler, bu çocukların anneanne ve babaları, şu sayfayı takip edebilecek kişiler, bu çocukların babaları, e bebeği takip eden ve 0-6 yaş arası çocuğu olan anneler gibi. İşte bu şekilde hedefleme yapacağınız kitleyi düşündükten sonra, sıra Facebook’a geliyor. Facebook üzerinde bu kitlenin ne kadarına ulaşabiliyor bunu bulmaya. Dediğim gibi ilk olarak Facebook'ta bu kitlenin ne kadarının hedeflenebildiğini görmek için, Facebook hedef kitle istatistiklerini açıyoruz. Ve araştırmamıza başlıyoruz, eğer hedeflenebiliyorsa ne ala, hedefleyemiyorsak , araştırmamıza devam ederek yeni açılardan bu insanlara ulaşabileceğimiz farklı kaynaklar aramaya devam ediyoruz. Şimdi teknik olarak altın kitlemize nasıl ulaşacağız anlatalım.


Videoda (3:30-19:22 dakikalar arası teknik kısmı içerir.)


Bu veya başka bir konu hakkında bana sormak istediğiniz bir şey varsa, İnstagram hesabımdan veya hakkında kısmında bulunan mail adresimden ulaşabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.


- ozantarık

67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page