top of page

FACEBOOK BENZER HEDEF KİTLELER NEDİR? (LLA HEDEF KİTLELER)

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese Merhabalar, Ben Ozan Tarık Çepni. Geçen yazımızda giriş yaptığımız benzer hedef kitlenin daha da detaylarına girelim. Bugün Facebook reklamlarında look like audience

(Benzer Hedef Kitle) Nedir? Nasıl oluşturulur? ve reklamlarımız için en efektif biçimde nasıl kullanılır? Bu konulardan bahsedeceğim.


Şimdi nedir bu benzer hedef kitleleler? Önce size genel teorik tanımını söyleyeceğim. Yazımın sonundaysa size yol haritasını çizerek nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Look like audience Facebook’un bize söylediğine ve göre; reklamlarınızın daha önce işletmenize ilgi göstermiş olan hedef kitlelere benzer insanlara ulaşmanıza yardımcı olan araç. Evet biraz açalım bakalım ne demek istemiş hangi mantıkta çalışır bir anlamaya çalışalım. Burada da yine Facebook bize demiş ki ;


Benzer Hedef Kitle oluştururken siz bir kaynak hedef kitle (veri ortağı, piksel verileriniz, mobil uygulama verileriniz ya da sayfanızın hayranlarıyla oluşturulmuş bir Özel Hedef Kitle) seçersiniz ve biz de bu kişilerin ortak özelliklerini (ör. demografik bilgiler veya ilgi alanları) belirleriz. Daha sonra, onlara benzeyen kişileri buluruz.


Yani ne demeye çalışıyor Facebook bize? Sen bana halihazırda olan bir müşteri kitlesi varsa ver, ben sana 100 katını bulacağım. Hem de bunu yaparken reklam maliyetlerini düşüreceğim. Birde üzerine satışlarını arttırma potansiyeli vereceğim. Şimdi bu cümleden sonra eğer daha önce Facebook reklamı vermiş biriyseniz ve look like audience duymadıysanız yüksek ihtimal biraz içiniz yanmış olabilir.


Evet arkadaşlar işte böyle mükemmel bir araç , ve benim gördüğüm çoğu reklam veren tarafından da atlanan ve aynı zamanda önemsenmeyen bir konu. Tabi benzer hedef kitlelere reklam verebilmek için Facebook’un açıklamasında da belirttiği gibi elinizde hali hazırda bir müşteri hedef kitlesi olması gerekiyor. Yani maalesef benzer hedef kitleden iyi sonuç alabilmemiz için nispeten biraz daha fazla reklam harcaması yapmamız gerekiyor diyebiliriz. Çünkü her zaman için en zor kısım daha önce sitenize girmemiş birini siteye çekebilmektir. Ve eğer sitenize girmiş müşterileri hizmetinizi veya ürününüzü satın almadıysa , almadı kardeşim bu ne yapalım önümüzdeki maçlara bakalım farklı bir şey deneyelim farklı hedef kitle deneyelim derseniz işte Facebook reklamlarıyla güzel bir kumar oynamış olursunuz. Çünkü unutmayın ki her zaman kasa kazanır.


O yüzden bana kalırsa başarılı bir reklamcı verdiği reklam yatırımının her bir kuruşunu en iyi şekilde değerlendirebilmek için hedef kitlesine o yönde bir pazarlama yapması gerekiyor. Evet genel girişimizi yaptığımıza göre reklam yöneticimize geçelim ve benzer hedef kitle nasıl oluşturuluyor bir bakalım. Aşağıda gördüğünüz linkte 3:00 - 7:00 dakika arasını izleyip teknik kısımları öğrenebilirsiniz.


● Bu hedef kitleleri hazırlarken daha başarılı reklamlar vermek için size birkaç ipucu vermek isterim.


Şöyle ki;


● Benzer hedef kitle oluşturabilmek için Facebook'un kullanabilmesi için reklam verdiğiniz ülkeden en az 100 kişi olması gerekiyor.

● Bir piksel kullanmadığınız sürece kaynak hedef kitlenizde ki kişiler benzer hedef kitle dışında tutulur.

● Bir reklam setinde birden fazla benzer hedef kitle kullanabilirsiniz.

● Benzer hedef kitle oluşturabilmek için Facebook'un kullanabilmesi için reklam verdiğiniz ülkeden en az 100 kişi olması gerekiyor.


Bu ne demek? Örneğin; Türkiye’de 10000 kişilik bir kitleye sahipsiniz ve bu kitle ile Amerika’da bu 10 bin kişiye benzer insanlarla da benzer hedef kitle oluşturabilirsiniz. Ama not olarak da düşeyim, hedef kitlenizde hangi ülkeden insanlar varsa ve siz o ülkeyi seçerek benzer hedef kitle oluşturursanız o oranda da daha başarılı sonuçlar alırsınız. Veya daha iyisi hedef kitlenizde ki insanlar farklı farklı ülkelerden ise işte o zaman daha da iyi sonuçlar alabilirsiniz benzer hedef kitleyi kullanarak. Evet arkadaşlar benzer hedef kitleleri anlattık tanımını yaptık nerelerde kullanabileceğimizden bahsettik ve son olarak da yol haritamızı çizelim.


Evet ilk olarak benzer hedef kitleyi oluşturabilmek için öncelikle elimizde aynı ülkeden en az 100 kişi olması gerektiğini unutmayalım. Bu da ne demek oluyor? Biz 100 potansiyel müşteri veya müşteri bilgisi toplayana kadar reklam vermemiz gerekiyor. Yani öyle hemen bir reklam verdim bir benzer hedef kitle oluşturayım yok. Benzer hedef kitleyi bir basamak olarak görüp normal verdiğimiz reklamları yeterli sayıda hedef kitleye ulaştırmaya çalışmalı ve sonra bu kitleden özel hedef kitle oluşturmamız gerekiyor.


Eğer yeterli verimi alamadıysak hiç o hedef kitleden Benzer hedef kitle oluşturmamamız gerekiyor. Ve burada müşteri sayımız ne kadar fazlaysa o kadar başarılı sonuç alabiliriz demek oluyor. En verimli aralık olarak Facebook'un söylediğine göre 1000 ile 50000 müşteri datası diyebiliriz.


Eğer bir reklam verenseniz, Facebook benzer hedef kitle, retargeting ve etkili hedef kitle oluşturma konularının üçünü bir bütün olarak ele alın ve hakim olun. Naçizane tavsiyem bu şekilde olur. Eğer verdiğim bilgilerin yararlı olduğunu düşünüyorsanız ve bu alanda blogların devamının gelmesini istiyorsanız yorumlara yazabilirsiniz.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


- ozantarık

285 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page