top of page

SOĞUK, SICAK VE ILIK HEDEF KİTLELER

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2021


Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Bu videoda sıcak, soğuk ve ılık kitleler nedir? Ve her biri bizim için ne anlam ifade etmeli, bu konudan bahsedeceğim.


Evet arkadaşlar bildiğiniz gibi retargeting kurguları ve genel reklam stratejilerinden bahsetmiştik. Hatırlarsanız daha önce ve sıcak soğuk ve ılık kitleler için bir betimleme yapmıştık. Sıcak kitlelerin bizi yakından tanıyanları, soğuk kitlelerin bizi hiç tanımayanları, ılık kitlelerinde bizi daha az tanıyanları temsil ettiğini söylemiştik. Peki bu kitlelere nasıl seslenmeliyiz? Bu kitleler Facebook reklamlarında neleri temsil ediyor, teknik kısmı nasıl olmalı, bütçeleri neye göre belirlenmeli ve son olarak bu kitlelere verdiğimiz reklamlarda neyi amaçlamalıyız? Aşama aşama bu konuları anlatacağım.


O zaman ilk önce soğuk kitlelerden başlayalım. Soğuk kitleler en başında söylediğimiz gibi kısaca bizi hiç tanımayan kitlelere verdiğimiz isim. Teknik deyimiyle şöyle, daha önce web sitemize girmemiş, İnstagram profilimizi veya Facebook sayfamızı ziyaret etmemiş kişiler. Yani kısaca bizim yeni müşteri edinmeye çalıştığımız en büyük küme. Ama aynı zamanda da en çok rekabetin olduğu küme. İşte bu sebeple, daha önce pazarlama alanında aslında bu kitleye nasıl daha doğru seslenilebilir? Bu kitle nasıl daha iyi anlaşılabilir? Hedef kitleleri belirlerken nasıl bu büyük kümeden kendimize daha ufak ama daha verimli kitleler çıkartabiliriz? Bunları anlatmaya çalıştık. Çünkü herhangi bir işte büyüyebilmenin, başarılı olabilmenin yegane formülü aslında bu kitleden geçiyor. Yani dağın en tepe noktası burası. O yüzden bu kitleler verdiğimiz reklamlarda, bu kitleleri belirlemeye çalışırken yaptığımız hedef kitle çalışmalarında, ve aynı zamanda bu kitlelere ulaşmaya çalışıp dikkatlerini çekmeye çalışırken en titiz ve özenli davranmamız gereken alan.


İkinci grubumuzda ılık kitleler. Kısaca bizi daha az tanıyan kitleler. Teknik deyimiyle şöyle. Daha önce web sitemize girmiş, bizden alışveriş yapmış, ürünlere bakmış, İnstagram profilimize girmiş veya herhangi bir reklamımızla etkileşime geçmiş kişiler. Ama buradaki en önemli kıstas şu. Bu söylediklerimiz yakın bir tarih diliminde gerçekleşmemiş olmalı. Yani minimum 30 gün. Ilık kitleler şu açıdan çok önemli, daha önce bu insanlara soğuk kitleler sayesinden para harcayıp datamıza aldığımız için, mutlaka ama mutlaka bu kitleler reklam stratejimizin içerisine dahil olmalı.


Üçüncü grubumuzda sıcak kitleler. Kısaca bizi yakından tanıyan kitleler, Teknik olarak maximum 30 güne kadar reklamlarımızla etkileşime geçmiş, sepete eklemiş, ürünlere bakmış, profilimize girmiş ama ürün satın almamış insanlar. Bu kitlelerdeki insanlarda henüz soğuk kitlelerde gördükleri reklamlardan dolayı bizi çok yakından tanıdıkları için, yapmamız gereken pazarlama şekli çok daha agresif ve sıklığı daha fazla olabilir. Nispeten daha küçük kitleler olacağı içinde, bütçemizi yormadan hem marka bilinirliğine oynayabilir, hem de dönüşüm oranımızı bu kitleler sayesinden en az 2,3 katına çekebilme imkanına sahibiz. Bu kitlelere yapılan reklamlarda 1. amaç henüz tamamlanmadığı siparişini tamamlamayı sağlamak, hem de bizi daha sık göreceği için marka bilinirliğine artı koyacak reklam çalışmaları yapmak. Şimdi gelelim bu kitlelere nasıl seslenmemiz ve neyi amaçlamamız gerektiğine. Hatırlarsanız daha önceki bir videomuzda herhangi bir ürünü herhangi birine satmaya çalışırken değinmemiz gereken 6 pazarlama adımından bahsetmiştik.


  • Neydi onlar?

  • Probleme değinmek,

  • Problemin üzerine gitmek,

  • Çözüm,

  • Kanıt,

  • Teklif ve

  • son olarak Yanıt.


Aynı şekilde bu 6 aşamayı da sıcak soğuk ve ılık kitleler içinde tüm reklam stratejimize yaymalı ve mutlaka ama mutlaka her birine doğru kitlelerde değinmeliyiz. Soğuk kitlelere seslenirken, probleme, problemin üzerine gitmeye ve çözüme değinmeli, ılık kitlelere seslenirken yine aynı şekilde soğuk kitlelere seslendiğiniz gibi ve kanıt, teklif ve yanıt kısımlarına değinmeli, sıcak kitlelere seslenirken de farklı bir probleme onun çözümüne ve çözümüne ve saptadığınız tüm problemlere yanıt olarak ayrı reklamlar içerisinde kanıt, teklif ve yanıtlara değinmelisiniz. Kısaca şöyle bir betimleyecek olursak, soğuk kitlelere daha net mesajlarla reklamlarımızı çıkıp, sıcak kitlelerde onların güvenini kazanmak , ikna etmek ve kafalarındaki oluşabilecek diğer problemlere cevap verecek şekilde seslenmemiz gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi, sadece reklam vermiş olmak için reklam vermek değil, her türlü reklam mesajımızı bir stratejinin üzerine oturtmak zorundayız. Böylelikle, hem paranızı boşa harcamamış, sürekli samanlıkta iğne aramaktan öteye gidip, markanıza yatırım yapmaya başlamış olacaksınız.


Unutmayın, asıl olan pazarlamadır. Ve son olarak gelelim bu hedef kitleleri nasıl oluşturabiliriz ve bütçeleri ne olmalı? Soğuk kitleleri içeren hedef kitleler , dışarıya yani bizi tanımayan insanlara vereceğimiz reklam çalışmaları olacağı için. Benzer kitleler ve ilgi alanı hedeflemelerini içerecek. Ilık kitleler için İnstagram 30 ila 365 gün arası etkileşime geçenler, web sitemize 30 ila 180 gün arası giriş yapanlar ve Facebook sayfamızla 30 ila 365 gün arası etkileşime geçenler olacak. Sıcak kitleler içinse, web sitemizde, İnstagram'da veya Facebook sayfamızda herhangi bir değerli eylemi gerçekleştiren, eğer kullanıyorsak videolarımızın %75 üzerini izleyen gibi 1 ile 30 gün arasındaki kitleler olacak. Ve bunlara yukarıda anlattığım şekillerde seslenmemiz gerekecek. Teknik olarak farklı farklı hedef kitleler oluşturup bunların hepsini birleştirerek ortaya bir reklam stratejisi oluşturmuş olacağız. Ve unutmayın ki asıl önemli olan bu hedef kitleleri oluşturmuş olmak ve bunlara reklam çıkmış olmak değil, bu kitlelere nasıl seslendiğimiz ve kreatifleriyle, açıklamasıyla bir stratejinin parçası olarak kullanabilmemiz. Eğer sadece hedef kitleleri oluşturup her kitleye aynı şekilde seslenirsek tüm bu anlattıklarımızın hiçbir değeri yok demektir. Umarım faydalı olmuştur.


Eğer sizlere yararlı olduğunu düşünüyorsanız eleştiri ve önerilerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Hoşça kalın.


- ozantarık

1.240 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page