top of page

REKLAM METNİ YAZMANIN 7 ALTIN KURALI

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2021


Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Başarılı bir şekilde reklam metni yazmanın kılavuz niteliğindeki 7 altın kuralı nedir?


Evet konumuz başarılı reklam metni yazmanın 7 kuralı. Bildiğiniz gibi reklam metni yazarken dikkat etmeniz gerekenler önemli noktalardan bahsetmiştik. O videoda daha çok genel mantalitesi ve reklam metinlerinde müşterilerimize nasıl seslenmeliyiz bu konulara değinmiştik. Bu videoda ise daha çok size kılavuz olacak nitelikte 7 kuraldan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Facebook ve İnstagram reklamları dediğimizde aklımıza ilk gelen şeyler hedef kitle, reklam türleri gibi teknik şeyler oluyor. Ama her zaman söylediğim gibi, bunun dışında reklam metni, reklam görseli veya video da emin olun teknik kısım kadar önemli. Hatta belki de çok daha önemli. Çünkü siz arka planda istediğiniz kadar teknik kısmı en doğru şekilde yapın. En nihayetinde müşteriye ulaşan kısım, müşterinin gördüğü kısım, reklamınızda yazdığınız reklam açıklamanız ve kreatif çalışmanız. İşte bu yüzden eğer teknik ayrıntılarda boğulur ve daha önce anlattığım teklifi satmak konusundaki gibi hedef kitlenize, reklam açıklamanız veya görselinizle bir teklif sunamazsanız, diğer hiçbir şeyin önemi olmamış oluyor. İşte bu sebeple eğer satışlarınızı artırmak, daha başarılı sonuçlar elde etmek istiyorsanız, okumaya devam etmenizi tavsiye ediyorum. O zaman isterseniz nelere dikkat etmeliyiz ve reklam açıklamalarınızı yazarken uymamız gereken kılavuz niteliğindeki bu 7 altın kuralla geçelim.


Kural 1 : SATMAYI PLANLADIĞINIZ ŞEYDE UZMAN OLUN.


Sattığınız ürün yada hizmet hakkında elinizden geldiği kadar derinlemesine araştırma yapmanız gerekiyor. Yaptığınızda göreceksiniz ki, edindiğiniz mükemmel tecrübeler sayesinde, hem piyasayı daha iyi tanımış, hem ürününüz hakkınızda çok daha iyi bilgi sahibi olmuş, hem de belki de daha önce ürününüzle ilgili piyasada göremediğiniz açıkları görmeye başlayacaksınız. İşte bu noktada eğer ki bu araştırmanın gücünü hafife alır ve tam anlamıyla sattığınız şeyde uzman olmazsanız maalesef ki, oluşturacağınız teklif de aynı oranda sonuç alacaktır. 1. ve en önemli kural bu ve bu kuralları sırasıyla takip ederek, sizlerde çok başarılı şekilde reklam açıklamalarınızı yazabilmiş olacaksınız.


Kural 2 : MÜŞTERİLERİNİZİ YANİ HEDEF KİTLENİZİ İYİ TANIYIN.


Kural 1’de bahsettiğimiz gibi ürün yada sattığınız hizmette uzman olabilirsiniz evet. Ama eğer, müşteri adayınızı tanımıyorsanız, büyük bir dezavantaj var demektir. Hitap ettiğiniz kitledeki müşteri adaylarınızı kalıcı müşterileriniz haline getirmek için ne gerekli? Müşteri adaylarının gerçekten sorunu nedir? Neye ihtiyaçları var? Standart müşteriniz nasıl olmalı? İşte bu sorulara daha onların karşısına çıkmadan önce sizin yanıt veriyor ve ona göre çalışıyor olmanız size müşteri adaylarınızın gözünden bir bakış açısı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda birçok iyi fikirde bu aşamada aklınıza gelecektir.


Kural 3 : REKLAM METNİNİN BAŞLIĞI VE ALT BAŞLIĞINI YAZIN.


Burada başlık ve alt başlıktan kastettiğimiz şey reklam metninin ilk ve 2. cümlesi. Bu noktada ise yazdığınız ilk cümle müşteri adayınıza ikinci cümleyi okutmalı. Yani birinci cümleniz müşteri adayınızı yakalayacak ve dikkatini çekecek kadar güçlü olmalı ve 2. cümleyse 3. cümleyi okuyacak kadar güçlü olmalı. 1. cümle ile ilgili tavsiyem ise, kısa ve dikkat çekici bir başlık veya daha önceden saptadığınız müşterinizin bir sorununa değinen bir soru ile başlamalı. 2. cümle ise en fazla 15-20 kelime uzunluğunda olmalı.


Kural 4 : KORKMADAN METNİ YAZIN


Evet ilk 3 kuralı kurgulayarak artık reklam metnimizi yazmaya başlayabiliriz. Ama bu noktada hiç bir şekilde kaygılanmadan, aklınıza ilk geldiği haliyle reklam metninizi bilgisayarınıza aktarın. Buradaki en önemli nokta, mükemmel olmaya çalışmayın. Ana amaç, kafanızdaki oluşan fikirleri tek bir yerde toplamak. Hepsine tepeden bakabilmek ve onları soyut kısımdan somut kısma geçirmek.


Kural 5 : DÜZELTME YAPIN


Metni olduğu gibi aklınıza ilk gelen haliyle yazdıktan sonra başa dönün ve metinde imla, noktalama ve bunun gibi konularda yaptığınız hataları düzeltin. Metni anlatırken gereksiz yere kullandığımız veya anlamı bozan şeyler varsa onları metninizden çıkarın. Tabiri caizse metni olabildiğince sadeleştirmeye özen gösterin.


Kural 6 : BİR İKİ GÜN HİÇ BİR ŞEY YAPMAYIN


Evet doğru duydunuz. İlk 5 aşamayı yaptıktan sonra bir iki gün yazdığınız metne hiç dokunmayın. O işi tamamen unutun. Hayatınıza devam edin. Gidin kafanızı boşaltabilecek neler varsa onları yapın. Yani kısaca reklam metninden uzak durun. Bunu yaptığınızda, üst bilinciniz bu konuyu unutmuş ve düşünmüyor olmasına rağmen aslında bilinç altınızda o metni daha iyi yapmanın yollarını siz fark etmemenize rağmen düşünüyor olacaksınız. İşte bu yüzden bir anda aklınıza gelecek bir fikirle metninizi çok daha iyi noktaya götürebilecek olan o fikri bilinçaltınızın bulabilmesi için ona zaman vermelisiniz. Ancak en fazla 2 gün sonra aklınıza ani bir fikir gelmemiş olursa metninize geri dönün.


Kural 7 : SON DÜZELTMELERİ YAPIN


Bu 6 aşamayı yaptıktan sonra metninizi tekrar son haline getirmek için oturduğunuzda metninizi nasıl bir şeye dönüştürdüğünüze, aklınıza neler geldiğine ve ilk haliyle arasındaki farka siz dahi inanamayacaksınız. Tabi eğer son hali sizi hala memnun etmiyorsa, 5. ve 6. aşamalara tekrar tekrar dönerek, metninizi istediğiniz hale getirene kadar çalışmanıza devam edebilirsiniz.


Evet böylelikle reklam metni yazarken sizlere kılavuz niteliğindeki sırasıyla takip edebileceğiniz 7 altın kuralı aktarmış olduk. Eğer bu kuralları takip ederek reklam metinlerinizi yazmaya başlarsanız göreceksiniz ki reklam sonuçlarınız ivmeli bir şekilde çok daha iyi olmaya başlayacak. Umarım faydalı bir blog olmuştur. Tekrar görüşmek üzere.

Hoşça kalın.


- ozantarık

148 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

Comments


bottom of page