top of page

REKLAM AÇIKLAMALARI İLE HİPNOZ

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese Merhabalar , Ben Ozan Tarık Çepni. Bugün reklamlarımızda açıklama kısmı nasıl yazılmalı, açıklamalardaki psikolojik etkenler nelerdir? Aynı zamanda açıklama kompozisyonlarımız nasıl olmalı? Bu konulardan bahsedeceğim.

Evet arkadaşlar yazının sonunda reklamlarımızda kullandığımız açıklamalardan nasıl daha efektif sonuç alınabilir ,nasıl daha etkili açıklamalar oluşturulabilir, bu konular hakkında bilgi sahibi olmuş olacaksınız. Şimdi o zaman madde madde sıralayalım bakalım neymiş bu daha etkili açıklama yazabilmek için gerekli metrikler. Reklam açıklamalarımız bir çok farklı stratejiler kullanılarak başarılı şekilde hazırlanabilir. Ama bana kalırsa tüm başarılı açıklamaların tek bir ortak noktası var oda, insan psikolojisi! Çünkü satın alma duygusal bir işlemdir ve eğer siz müşterinizde o güveni uyandırmazsanız , onu yeteri kadar etkileyemezsiniz sizi tercih etmesi içinde herhangi bir sebep kalmıyor. Yani bir ürün için reklam çalışması yaparken bu soruyu kendinize mutlaka sorun. Ben bu reklamdan etkilenir miyim? Empati yapıp tüm çalışmalarınızı ona göre yapın. Tabi ki her zaman yaptığımız gibi mutlaka hedef kitlenizle alakalı rakamsal verilere de bakın. Sonuç olarak bu insan psikolojisini aynı şekilde açıklamalara, çalışmalarımıza başarılı bir şekilde yansıtmamız gerekiyor.


Ve daha sonrasında hazırladığımız çalışmalarımızı test ederek ilgili hedef kitlemize uyup uymadığını kontrol edebiliriz. Şimdi hazırsanız gelelim açıklamalarımızı nasıl yazmamız gerektiğine ve ilgili maddelerimize. İlk olarak biz insanlar sürekli bir şeyleri sorarız ve sorularımıza cevap ararız değil mi? Bu tabiatımızda var ve bir yerde bir soru varsa öyle yada böyle cevap verme ihtiyacı hissederiz. İşte bu yüzdende eğer biz açıklamamıza bir soru ile başlarsak , karşıdaki insanı harekete geçirmiş ve 1-0 öne geçmiş oluruz. Çünkü beynimiz sürekli cevap arar , örneğin şuraya gitmeli mi gitmemeli mi ? Yapmalı mı? Yapmamalı mı? gibi sorular sorarız ve eğer biz açıklamanın ilk cümlesinde hedef kitlemizi harekete geçirebilecek sihirli bir soru sorabilirsek ve ilgili kişinin kafasında onun tersine cevap vermesini sağlayabilirsek müşteriyi %50 aldık ve ilk cümle görevini yeterince yerine getirmiş demek oluyor.


Buna da 'reverse engineering' yani ters mühendislik deniyor. Hedef kitlemize psikolojik olarak dokunuyoruz. Onu kafasında bir seçim yapmaya zorluyoruz ve ilgilisini çekmeye çalışıyoruz. Kısaca bir örnek verecek olursam ,


Henüz bundan haberiniz yok mu?

İşte fırsat…


şeklinde bir başlangıç gibi hedef kitlemizde bir bilinmezlik yaratıp, merak etmesini sağlayıp, bundan faydalanmaya çalışabiliriz.


Evet soru ile ilk kısmı bitirdikten sonra da hemen altında yukarıda sorduğunuz soruya cevap vererek kendi fikrinizi belirtin. Daha sonrada müşterinizi telaşlandırıcı bir şey yazın. Fırsat olduğunu ve fırsatı kaçırmaması için son şansı olduğunu belirtin eğer video ise videonuzu izletmeye çalışın veya değilse de , aynı şekilde sitenize gitmesini sağlayın. Bu ilk ve en önemli nokta. Bu söylediğimiz gibi psikolojik bir olay olduğu için insanları beyinlerinde tabiri caizse challenge’a sürükleyebiliriz. Youtube de challenge videolarının neden bu kadar fazla izlendiğini de bu şekilde anlamış oldunuz.


Mesela nasıl bir challenge sürükleyebilirsiniz. Farkında olmadan da açıklamaya iki farklı link koyabilirsiniz ikisi de farklı yerlere gidebilir linklerin. Reklam sonunda da hangi linke ne kadar tıklandığını test etmiş olursunuz. Bu da ayrı bir teknik olarak aklınızda kalabilir. Bunun dışında da genel olarak müşteri açıklamanızı okuduğunda ürünle veya hizmetle alakalı bilgi değil, o ürün Veya hizmeti aldığında ona ne fayda sağlayacak bunu öğrenmesi ve bilinçaltında bunu hissetmesi gerekli. İşte psikolojik olarak etkilemek bu şekilde oluyor. Aslında büyük firmaların gördüğünüz tv reklamlarında siz farketmeseniz bile mutlaka sizin bilinçaltınıza bir şeyler işlediğini söyleyebilirim. İşte burada yine insan psikolojisi ön plana çıkıyor. Müşteriniz siz bunları doğru şekilde uyguladığınızda otomatik olarak bir fırsat var ve ben bu fırsatı kaçırmamalıyım , kendimi özel hissetmek için , indirimi kaçıranlardan farklı ve daha özel olabilmek için bu ürünü almalıyım diye düşünmeye başlamış oluyor.


Bundan sonraki kısımda açıklamanızı görselinizde hazırladığınız fırsatı da kısaca belirttikten sonra linklerimizi koyarak açıklamamızı başarılı bir şekilde bitirebiliriz. Dediğim linklendirme konusunda farklı linkler veya aynı linki iki defa koyabilirsiniz. Müşterilerimize tüm bu açıklamaları görselimizi ve ya videomuzu hazırladıktan sonra yemlerimizi oltamıza takarak balık tutmayı bekleyebiliriz. Açıklamalar kısmında söyleyeceklerim bu kadardı. Tecrübe ettikçe , yanlış yapıp , yanlışlarınızdan doğruları çıkarmayı öğrendiğinizde çok daha başarılı reklam açıklamaları yazabileceğinize eminim. Ama neyi unutmuyoruz her zaman söylediğimiz gibi tüm bu anlattıklarımızı doğru yapsak bile biz doğru ürünü doğru kişinin karşına çıkarmadığımız sürece bir anlamı olmayacaktır.


Soru ve öneriler için yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere.


32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page