top of page

HEDEF KİTLE OLAYINI BİR AÇIKLIĞA KAVUŞTURALIM - FACEBOOK İNSTAGRAM REKLAMLARI

Güncelleme tarihi: 30 Kas 2020


Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Sizlerden en çok gelen soru hedef kitle konusunu en ince ayrıntısına kadar sizlere anlatmaya çalışacağım. Artık şu can alıcı konumuz olan hedef kitleleri anlatmaya başlayalım.


Az öncede söylediğim gibi , bana gelen sorulardan büyük çoğunluğu hedef kitle ile ilgili oluyor. Bende artık bu konuya bir el atma gereği duydum. Lütfen bu çok dikkatli okuyun. Çünkü artık gerçek anlamda hedef kitle konusunu sizlerin kafasında netleştirmek istiyorum. Facebook reklamlarında en önemli konunun hedef kitle olduğu gibi bir genel bir yargı var. Ama konuştuğum farklı farklı sektörlerden kişilerin hedeflemelerini sorduğumdaysa, neredeyse her birinin aynı hedef kitleleri kullandığını görüyorum. Mesela kadın giyim ürünü satan 2 firma. Aynı tarz ürünleri satıyorlar ve hedef kitleleri aynı. E baktığımızda gayet normal. Herkes ilk önce akla ilk geleni hedeflemez mi zaten? Evet hedef kitle önemli bir konu, ama inanın bana en önemlisi değil. Her zaman söylüyorum, her firma için hedeflenebilecek şeyler aşağı yukarı zaten belli. Rekabet gücünüze göre, markanızın bulunduğu konuma göre, data gücünüze göre, hedef kitleye dair kullanmanız gereken strateji sürekli olarak değişebilir. Yani siz reklamlarınızda kullandığınız hedef kitleleri yapmak istediğiniz şeye göre sürekli güncelleyebilirsiniz.


Ne demek istiyorum? Şimdi hayali bir karakter düşünelim. İhtiyacı olan müşteri tipinde olduğunu var sayalım. Bu müşteri tiplerinden daha sonra ayrı bir videoda bahsederiz. Karakterimizin Adı Ali , 25 yaşında ve İstanbul'da yaşıyor. Varsayalım ki Ali'nin son zamanlarda bir ayakkabıya ihtiyacı var. Kış için kendine bir bot ayakkabı alacak. Bot satan reklam veren firmalarda Ali'ye ulaşmak istiyor. Ama bundan haberleri yok. Yani Ali’nin bot alıp almayacağını bilemezler değil mi? Ama Facebook biliyor. Ali'nin ne zaman hangi konumda olduğunu, internette, İnstagram'da hangi gönderilere baktığını, Youtube'ta hangi videoları izlediğini, Whatsapp'ta arkadaşlarıyla ne konuştuğunu, hatta abartıyorum telefonunu kullanmıyorken dahi arkadaşlarıyla neler konuştuğunu. Kısaca her şeyi. Sadece önemli olan soru şu? Ali botu ne zaman satın alacak? Reklam veren bot satan firmalarda Aliye ulaşmak istiyor. Acaba Ali hangi hedef kitlenin içerisinde? Bot alacaksa, kesinlikle Harley Davidson’u beğenmiş olmalı, yada kesinlikle Flo hedef kitlesinde olmalı. Bunlar ilk akla gelenler değil mi? Evet doğru alinin bu hedef kitlelerin içerisinde olması Çok daha büyük ihtimal. Ama Ali’nin aynı zamanda bir Oktay Kaynarca hayranı da olabilir ? E o zaman biz Oktay Kaynarca’yı hedeflersek yine Ali’yi hedeflemiş olmaz mıyız? Yada Ali’nin bir fenerbahçe taraftarı olduğunu düşünelim. Yine aynı şekilde Fenerbahçe’yi hedeflersek Ali’ye ulaşmış olmaz mıyız? Yani demek istediğim Ali aynı anda bir çok hedef kitlenin içerisinde, kimilerine yeni dahil olmuş, kimilerine çok daha önceden. Ama şurası kesin, Ali’yi hedefleyebilmenin bir çok yolu var. Ama ne hikmetse bot bakmaya başladığı anda karşısında sürekli bot reklamları görmeye başlıyor. E ama reklam verenler hep aynı hedef kitleleri kullanıyordu. Nasıl oldu da hepsinin reklamları Ali’ye ulaştı? Tek bir sebebi var. Ali şuanda bot alacak insan hedef kitlesinin içerisinde, şuanda bot almayı düşünüyor ve e facebook bunu çok iyi biliyor. Ama Ali 1 ay önce bot reklamı görmüyordu. O zaman Ali , 1 ay önce Flo'nun hedef kitlesinin içerisinde değil miydi? Hayır oradaydı. Peki Harley Davidson? Evet yine oradaydı ve daha birçoğu… Yani arkadaşlar hedef kitle olayı zannettiğiniz gibi üzülerek söylüyorum ki doğru insana ulaşmanın tek yolu değil. Buradaki en önemli metrik zaman. Ne zaman Ali’ye ulaşacaksınız? Ne zaman ve nasıl ulaşacaksınız ki, Ali botunu sizden alacak? Ali’ye bu süreçte reklam gösteren 10 firmanın 1 tanesinden aldı diye, sizce 9 firma hedef kitlelerini başarısız mı hazırladı ? E Ali’ye ulaştılar ama?


Umarım Ali'nin hikayesi hedef kitle konusuna bakış açınızı bir nebze olsun değiştirebilmiştir :) Umarım hedef kitle konusunu artık gerçekten kafanızda oturtabilmiş ve kapatabilmişizdir. Çünkü inanın hedef kitle konusu, reklamınızın ne kadar dikkat çektiğinden, nasıl açıklama yazdığınızdan, hangi ürünü nasıl pazarladığınızdan daha önemli değil. Burası net. Buranın garantisini verebilirim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Tekrar görüşmek üzere.


Hoşça kalın.


- ozantarık

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page