Herkese merhabalar, ben Ozan Tarık Çepni. Bu hafta sizlere Facebook Ve İnstagram reklamlarında optimize ve işletmeniz için güvenli aralıktaki KPI’ları nasıl bulacağımızdan bahsetmek istiyorum. Tüm işletmeler reklam verirken en birincil olarak doğal olarak satış yapmak istiyor.
Bunda bir problem yok. Yalnız en başından hangi rakamların onlara kazandırdığını, hangi rakamların ise satış yapsa dahi kaybettirdiğini, hesaplamayı unutuyorlar. E tabi durum böyle olunca da, belki de farketmeden satış yapsalar bile zarara giriyorlar.
Bunun önüne geçmek ve reklamlardaki zararımızı minimize etmek için her şeyi en başından düşünüp ona göre hareket etmemiz gerekli. Facebook reklam optimizasyonu nasıl yapılmalı? Reklamları nasıl optimize etmeliyiz? Biraz bunun matematiğini anlatmak istiyorum. Aslında bu sorunun birden çok yanıtı var. Her birine teker teker değineceğiz ama öncelikle her zaman yaptığımız gibi, optimize yaparken hangi mantıkta düşünmeliyiz bundan bahsedelim. Bildiğiniz gibi reklamlarımızı verirken başarılı, başarısız bir çok sonuç elde ediyoruz.
Bu sebeple de reklamlarımızı verdikten sonraki süreçte hangi reklam sonuçlarının başarılı, hangilerinde başarısız olduğunu anlamamız ve her zaman için başarılı olanları devam ettirip, başarısız olanları da silmemiz ve düzenlememiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Tabi bu saptamaları yaparken de mutlaka ama mutlaka, başarılı olanların neden başarısız olduğunu ve başarılı olanların da neden başarılı olduğunu görebilmemiz gerekiyor ki, her kampanyanın süresi boyunca sürekli reklamlarımızı daha iyiye doğru ilerletebilirim. İşte bu sebeple de öncelikle sonuçlarımızı diğer firmaların sonuçları ile kıyaslamadan, kendi belirlediğimiz, parametrelere göre değerlendirmemiz gerekiyor.
Yani kısaca kendi rakamlarımızın ne olduğunu önceden saptayabilmemiz gerekiyor. Bu noktada yapmanız gereken, her reklam setindeki tık başı ,sepete ekleme başı ve alışveriş başı maliyetlerinizi en başta hesaplamanız ve ona göre optimize etmeniz. Sizin için doğru rakam nedir? Bunu saptayabilmek için nasıl düşünmemiz gerekiyor ve bu rakamlarımızı nasıl belirleyebiliriz, isterseniz gelin bunun bir matematiksel formülünü oluşturalım.
Varsayalım ki yeni bir ürün için bir reklam kampanyası başlatacaksınız ve ürünün fiyatı 40 TL , kar oranımız ise ürün başı 20 TL. Peki 20 TL'lik karı olan bir ürün için tık başı, sepet başı ve alışveriş başı maliyetiniz kaç olmalı? Hangi rakamlar sizin için güvenli bölgede? Bu sorulara yanıt verebilmemiz için öncelikle dönüşüm yüzdemizi bilmemiz gerekiyor.
Yani sitenize giren her yüz kişiden kaçına ürün satabiliyorsunuz? Ortalama olarak e-ticarette dönüşüm oranları %1 ile %4 oranında değişir. Bunlar genel ortalamalar tabi, siz zaten halihazırda aşağı yukarı bu dönüşüm oranınızı biliyorsunuzdur ve formülünü buna göre oluşturacağız. Diyelim ki dönüşüm oranınız %2 olsun. Yani sitenize giren her 100 kişiden 2 tanesi satın alıyor. 20 TL'lik kar oranı olan bir ürünümüz var, ve dönüşüm oranımız %2. Peki biz sitemize 100 kişiyi çekmek için ne kadar para harcıyoruz?
Bizim için güvenli aralık ne? Bu soruyu sorduğumuzda otomatik olarak tık başı maliyetimiz ne olmalı sorusunun cevabı çıkmış oluyor. Bu noktada kampanyamız yeni bir kampanya olduğu için, birazda bonkör davranarak tık başı maliyetimize 0.40 kuruş desek bile aslında rakamlarımız hala güvenli bölgede demek oluyor.
Yani sitemize çektiğimiz her 100 kişiden 2’sinin satın aldığını düşünürsek, 20 tl kar oranımız olduğuna göre, 2 ürün sattığımızda 40 tl kar elde etmiş oluyoruz. Tabi bu kar oranını belirlerken, diğer işletme giderlerinizi çıkıp, reklamlar tarafındaki kar oranınızı hesaplamanız gerekecek. Biz burada kendi belirlediğimiz rakamlar üzerinden gidiyoruz. 40 TL karımız var ise ve bizde siteye giren her 100 kişiden 2 tanesine satıyorsak, tık başı maliyetimiz 0.40 kuruş olduğunda, bu rakam bizim için tamamen güvenli bölgede demek oluyor.
Ama en başında dediğimiz gibi birazda bonkör davranarak tık başı maliyetimizi 0.40 tl yerine bunun 2 katı olarak belirliyoruz. Ve bu rakamlarda kendimiz için güvenli bölgeyi oluşturmuş oluruz.
40 TL Ürün,
20 TL kar oranı
Dönüşüm Oranı %2
Her 100 Kişiden 2 tanesi satın alıyor.
Buda 40 TL karımız var demek
0.40 TL tık başı maliyet kendini çıkarıyor.
Tık Başı Maliyet 0.80 TL altında olmalı.
Ve tık başı maliyetimiz 0.80 TL'nin altında olduğunda güvenli bölgedeyiz.
Böylelikle de bu rakamların altında her alışveriş olduğunda otomatik olarak sepet maliyetiniz ve alışveriş başı maliyeti de güvenli bölgede kalmış oluyor. Bu rakamların bir tık üzerine çıksanız bile hemen o reklam setini sileceğiniz için, diğer reklam setlerinin birinde bile satış olsa, rakamlarınız bonkör olduğu için diğer taraftaki açığı hayli hayli kapatmış oluyor. Sanırım şimdi daha anlaşılır oldu.
Evet böylelikle, bizim için doğru rakamları bulmuş olduk ve işin en güzel tarafıysa, bu rakamların altında olan her reklam setimiz bize para kazandırıyor demek oluyor ve işin en başta matematiğini yaparak reklamlarımızı verdiğimizde, her yaptığımız düzenlemede ne yaptığımızı bildiğimiz için, hiçbir zaman boşa para harcamamış oluyoruz.
Yani bu rakamların altında sattığımız her ürün bize çok daha fazladan para kazandırıyor demek oluyor ve reklam eğrimizi yukarıya çekebilmek için bize alan açmış oluyor. Her reklam setine 10 tl bütçe verdiğimiz için aslında bir reklam setine 2 gün boyunca şans tanımış oluyoruz. Çünkü 2 gün içerisinde bir tane satmış olsa bile kendi maliyetini çıkarıyor.
Eğer ki iyi bir noktaya dokunmuşsa 1 taneden daha fazla satıyor ve hiç satış olmayan reklam setlerinde harcadığımız parayı çıkarmış oluyor. Peki bu reklamlar devam ederken, kampanyalarımızın optimizesini neye göre yapacağız? Bu sorunun yanıtını youtube videomdan izleyebilirsiniz.
(Videoda 7:31-18:20 dakikalar arası teknik kısmı içerir.)
Evet arkadaşlar, böylelikle reklamlarımızı nasıl optimize etmeliyiz ve bizim için doğru rakamları nasıl saptarız bu konuyu anlamış olduk. Eleştiri veya önerilerinizi yorumlara bekliyorum. Tekrar görüşmek üzere.
- ozantarık
Comments