top of page
Yazarın fotoğrafıOzan Tarık Cepni

FACEBOOK REKLAM MALİYETLERİNİZİ NASIL DÜŞÜREBİLİRSİNİZ? REKLAM OPTİMİZASYONU

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese merhaba. Bugün yine çok önemli bir konudan bahsedeceğim. Facebook maliyetlerini nasıl düşürürüm? Bu en çok gelen sorulardan biri. Her şeyde olduğu gibi reklamlarda da sonuçlar bir anda istediğini noktaya gelmiyor.


Bir sürecin ilerlemesi gerekiyor İşte bu sebeple de bunun doğal olduğunu kabul edip, sonuçlarınızı diğer kişilerin sonuçlarıyla kıyaslamayı bırakıp, kendi yapabileceğinizin en iyisini yapmak için süreci neden-sonuç ilişkisinden faydalanarak devamlı olarak iyileştirmeye devam etmeniz gerekiyor.


Her denk gelen kısımda bu konunun üzerine bastırarak vurgulamaya çalışıyorum çünkü gerçekten kendimde reklam verirken, rakamları düşürme sürecinde uyguladığım strateji ve düşünme yöntemi bu. İşte bu blogta reklam maliyetlerini düşürmeye çalışırken nasıl bir mantalite de düşünüp, ilerlemeniz gerektiğini ve işinize yarayacak birkaç teknik konuyu anlattım. Bu sorunun tahmin edebileceğiniz üzere tek bir yanıtı yok aslında.


Ama teknik kısımda da yine aslında olayın bu anlatacağım mantalite ile aynı kapıya çıktığını unutmayalım. Ne demiştik, her sebep bir sonuç doğurur. Şimdi doğal olarak bunu nasıl reklamlara uygulayabiliriz diye sorabilirsiniz. Burada bizim bir hedefimiz var. Nedir bu hedef? Reklam vererek hizmetlerimizi satmak ve satış başı maliyetini düşürmek. Diyelim ki, şu anki hedefimiz satış başı maliyetimizi 10 tl yapmak olsun.


Artık sebebimizi yani hedefimizi oluşturduk. Peki bir sonraki adımda ne yapmamız gerekiyor? Aksiyon almamız gerekiyor. Bunun içinde, reklam açıklamalarınızı, hedef kitlelerini, reklam stratejilerimizi v reklamda kullanacağımız kreatif çalışmaları oluşturduk ve reklamlarımızı açtık.


Daha sonra reklamlarımıza hiç dokunmadan 4 gün boyunca devam ettirdik ve sonrasında değerlendirme aşamasına geldi. Ama unutmayın. Hiç bir şekilde 4 gün boyunca hiç bir reklam setine dokunmayacaksınız burası kilit nokta. Çünkü ilk iki gün en kötü sonuç veren reklam setiniz 4. günün sonunda en iyisi de olabilir, ilk 2 gün çok iyi sonuç veren reklam setiniz en kötüsü de olabilir. Peki bir sonraki aşamada artık oluşturduğumuz nedenler, sonuçları oluşturmuş oldu. Bizim bu aşamada, bu süreçte edindiğimiz sonuçlara bakarak, başarılı olanların devam etmesini sağlayıp, başarısız olanların da ipini kesmemiz gerekiyor.


Diyelim ki 10 tane reklam açmıştınız ve bu 10 reklam setini kendi içlerinde değerlendirdiğinizde 3 tanesi, 7 tanesi kötü sonuç verdi ve istediğiniz düzeyde değil, sonraki süreçte ise bunları saptayıp. Başarısız olanları silip, yerine yeni çalışmalarınızı eklemeniz gerekiyor. Yani yeni hedef kitleler oluşturup bu 7 tanesinin yerine ekleyip, tekrar aksiyon almanız gerekiyor.


Ve son olarak bu süreçte edindiğiniz tecrübeleri dinleyerek artık nereye ulaşabileceğinizi bildiğiniz için, yeni hedefinizi, yeni aksiyon planınızı oluşturmanız gerek. Bu döngüyü sürekli olarak takip edip, sürecinizi devamlı olarak tekrarlayarak reklam maliyetlerinizi istediğiniz seviyeye getirene kadar çalışmalara devam etmeniz gerekiyor.


Evet arkadaşlar, reklam maliyetlerini nasıl düşürürüz , bu süreçte hangi mantalite ile hareket etmeniz gerektiğini anlattık. Bu sebep sonuç ilişkileri döngüsünü hayatınızın her yerinde, işinizin her yerinde uygulayabilirsiniz. Unutmayın bu döngüyü gerçekten anladığınızda, sizin için işler çok daha kolay hale gelmeye başlayacak. Çünkü siz en başından beri yaptığınız hatalardan almanız gereken dersleri çıkartıp hedefinize giden yolda süreci devamlı iyileştirmeye devam edeceksiniz. Bu işte herhangi bir formül olmadığını, aslında tüm başarının da bu döngüyü takip etmek ve ona göre süreci iyileştirmek olduğunu unutmayın. Peki teknik kısımda reklam maliyetlerini düşürmek için neler yapabiliriz?


Birazda bu konudan bahsedelim. Bunun içinde isterseniz reklam yöneticimizi açıp uygulamalı olarak neler yapabileceğimizi gösterelim. Aşağıdaki linkten uygulamalı olarak izleyebilirsiniz.


Kısaca izlememiz gereken adımları tekrar belirtmek gerekirse;


  • Manuel bidding.

  • Kampanya, reklam seti, reklam üçlüsü.

  • Hedef kitle oluşturup, test edip, tekrar denemek.

  • Test süreci bittikten sonra kendi rakamlarımızın üstüne geçenleri silmek.

  • Benzer hedef kitle ve retargeting.

  • Otomatik kural eklemek.

  • Kırımlara bakarak reklamı optimize etmek.


Evet arkadaşlar bu konuda umarım size yararlı bir blog olmuştur. olduk. Teknik kısımların, Facebook reklamlarında sürekli olarak bir değişken olduğunu, karşımızdaki reklamlarımızı gören insanların da bizim gibi kanlı canlı bir insan olduğunu, ve bu işteki en önemli etkenin zaman olduğunu, uzun vadede istediğiniz noktaya gelmek istiyorsanız da, en baştan anlattığımız yolları takip etmeniz gerektiğini unutmayın. Bir sonraki blogta tekrar görüşmek üzere.


- ozantarık

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

Comments


bottom of page