top of page

FACEBOOK POTANSİYEL MÜŞTERİ BULMA REKLAMLARI NEDİR VE NASIL OLUŞTURULUR?

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020


Herkese merhabalar, ben Ozan. Bu blog yazımda Facebook reklamlarında nasıl potansiyel müşteri bulacağınızı, potansiyel müşterilerinizden kişisel bilgilerini nasıl talep edebileceksiniz? Bu konudan bahsedeceğim.


Evet arkadaşlar , öncelikle potansiyel müşteri bulma reklam türü nedir? nerelerde kullanılır? İşletmemizi büyütürken nasıl daha efektif şekilde kullanılabilir ? Bu soruların yanıtını vermeye çalışacağız. Ve sonrasında sizinle bir potansiyel müşteri bulma reklamı hazırlayacağız. Öncelikle ilk sorumuz o zaman şu olmalı potansiyel müşteri bulma reklamı nedir ? Bu soruya yine her zaman yaptığımız gibi, Facebook help kısmında yazan açıklamayla başlayalım ve üzerine yorumumuzu katalım.


Facebook’un dediğine göre;


Potansiyel müşteri bulma reklamları , Facebook ve İnstagram'da potansiyel müşteri bulma kampanyaları yayınlamanıza olanak tanıyan bir reklam türüdür. Diğer reklam türlerinin aksine potansiyel müşteri reklamlarında, insanların bir ürün veya hizmete olan ilgilerini, bilgilerini bir forma girerek ve işletmenin kendileriyle iletişime geçmesine izin vererek göstermelerini sağlayan bir iletişim formu yer alır.


Potansiyel müşteri reklamları iletişim formunuzda, reklamınıza tıklayan kişilerden e-posta adresi veya iletişim bilgileri talep edebilirsiniz. Hatta, insanlara özelleştirilmiş sorular bile sorabilirsiniz. Potansiyel müşteri reklamları bültenler, fiyat tahminleri, takip aramaları ve işletme bilgileri için kayıt toplamakta kullanılabilir.


Yani ne demek istemeye çalışmış burada Facebook bize? Eğer ki senin müşteri bilgilerine ihtiyacın varsa , bilgi istemiyor da müşteriye soru sormak istiyorsan , anket yapmak istiyorsan ,mail listene veya telefon listene daha fazla insan toplamak istiyorsan , potansiyel müşteri bulma reklam türünü kullanabilirsin.


Bu alanlarda gerçekten çok etkili bir reklam türü. Düşünsenize bir form reklamı veriyorsunuz potansiyel müşterileriniz ürününüzü ve hizmetinizi satın almak için ya da sizin işletmenizle ilgisi olduğu için formu dolduruyor ve artık ona ulaşıp satışa dönüştürebilmek çok daha kolay olmuş oluyor.


Yani tabiri caizse , artık müşteriniz kartını cebinden çıkarmış ve satın almak için onu yönlendirmenizi , ona ulaşmanızı bekliyor. Ve ya aklında bir kaç soru var , o soruları gidermiş oluyor. Evet arkadaşlar bunun gücünün farkına varıp bu reklam türünü doğru işletmeler için , doğru şekilde kullanabilenler , mutlaka çok başarılı sonuçlar elde edecektir.


Bu noktada Facebook'un bize söylediği bir şey daha var. Potansiyel müşteri bulma reklam türünün bir kaç avantajını daha söyleyeyim size ve diyor ki ;


Başvuru formları reklamınızın bir parçası olur. Potansiyel müşteri reklamına tıklayan kişilerden kısa bir form doldurmaları ve iletişim bilgilerini size göndermeleri istenir.


Formunuzda hangi soruları sormak istediğinizi seçin: İşletmenize özgü olması için, potansiyel müşteri formunuzdaki soruları özelleştirebilirsiniz.

Potansiyel müşteri bilgilerinizi kolayca indirin: Potansiyel müşteri bilgilerinizi doğrudan Facebook'tan indirebilir veya potansiyel müşteri bilgilerinizi MailChimp veya Salesforce gibi bir CRM'e bağlayabilirsiniz.

Çok sayıda CRM entegrasyonu: Bir CRM'ye bağlanmak, potansiyel müşteri bilgilerinizi daha hızlı indirmenize ve yeni potansiyel müşterileriniz için gerçek zamanlı olarak eyleme geçmenize yardımcı olabilir. CRM kullanmanın avantajları hakkında daha fazla bilgi alın.


Evet doğru gördünüz, bu potansiyel müşteri bilgilerini birde üzerine otomatik olarak istediğiniz yere kaydeden veya istediğiniz yere gönderebileceğiniz bir CRM sistemi kurabiliyorsunuz. Not olarak bu CRM sistemini nasıl kurabileceğinizle ve kullanabileceğinizle alakalı Youtube videomu izleyebilirsiniz. Linki aşağıda görebilirsiniz. ( Videoda 2:45-15:18 dakikalar arası teknik kısmı içerir.)


Konumuza devam edersek , gördüğünüz bu sistemde , yine söylediğim gibi eğer neler yapabileceğinizi bilirseniz ve eğer doğru şekilde kullanabilirsiniz , çok etkili sonuçlar almanız mümkün. Hem mail listesi oluşturmanıza yarıyor , hem daha sonra onlara reklam çıkabilme yani retargeting (yeniden pazarlama) yapabilme imkanı sağlıyor. Müşterilerinizle birebir kontak kurmanızı , güven aşamasını kolaylaştırmayı hem de sizi satışa götüren yola bir adım daha yakın olmanızı sağlıyor. Ama bu adım emin olun normaline göre çok daha büyük bir adım.


Bunun dışında potansiyel müşteri bulma reklam türüyle ilgili bilmeniz gereken bir şey daha var. Potansiyel müşteri bulma reklamlarından elde edeceğiniz bilgileri , daha sonra müşterileriniz için çok farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Ne demek istiyorum? Hedef kitlenizde formu dolduran insan size bir kere bilgilerini vermek için onay verdiğinde, daha sonra bu bilgileri mail pazarlamasında kullanabilirsiniz, sms bilgilendirmesi yapabilirsiniz , veya az öncede söylediğim gibi , bu kitleyi tekrardan Facebook’a yükleyip onlardan bir benzer hedef kitle (look a like audience) oluşturabilir, aynı zamanda retargeting yapmak içinde kullanabilirsiniz.


Potansiyel müşteri bulma reklamımızı nasıl oluşturacağımıza geçmeden önce son olarak şunu belirtmek isterim. Unutmayın ki, topladığınız potansiyel müşteri bilgileri Facebook içinde sadece 90 gün boyunca indirilebilir durumda oluyor. Bu yüzden , edindiğiniz müşteri bilgilerini ayrı bir platformda sakladığınızdan ve yedeklediğinizden emin olun. Evet arkadaşlar ön bilgilendirmemizi yaptığımıza göre şimdi potansiyel müşteri bulma reklamı nasıl oluşturuluyor buna bakalım.


Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi potansiyel müşteri bulma reklamı oluşturmak bu kadar kolay. Bundan sonraki süreçte reklamlarınızdan gelen potansiyel müşterilerinizi arayarak veya mail atarak etkili bir şekilde pazarlamanıza devam edebilirsiniz. Bu reklam türünü her işletme için uygundur olarak algılamayın.


Kendi işinize uygun olup olmayacağını yukarıda anlattığım kuralları baz alarak anlayabilir ve ona göre potansiyel müşteri bulma reklam türünü kullanabilirsiniz. Seri satış yapan bir e-ticaret sisteminde potansiyel müşteri bulma reklamları nispeten daha mantıksız olacakken , karlılığı yüksek olan veya direk internetten satılamayan ürün veya hizmetlerde müşterilerinizle birebir kontak kurabilmek adına kullanmak çok daha efektif olabilir. Yani bu demek değil ki asla olmaz, ama efektifliği ve karlılığı çok daha az olabilir.


Çünkü bu reklam türü diğer bir çok reklam türüne göre çok daha pahalı bir reklam türü. Bunları unutmadan bu reklam türünü işinize göre uygulayabilirsiniz.


Eğer bu blogların sizlere yararlı olduğunu düşünüyorsanız çok teşekkür ederim. Bunun dışında sormak istediğiniz veya danışmak istediğiniz şeyler varsa İnstagram adresimden, yorumlar kısmından veya hakkında kısmında bulunan mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.


Görüşmek üzere.

114 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page