top of page

FACEBOOK MANUEL BİDDİNG - TEKLİF STRATEJİLERİ NEDİR? İLERİ SEVİYE FACEBOOK REKLAMLARI

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2021


Merhaba, ben Ozan Tarık Çepni. Her işletme, her zaman için elindeki reklam bütçesini maksimum verimle kullanıp, maksimum satışa ulaşmaya çalışır. Ama bu her durumda çok mümkün olmayabiliyor. Özelliklede, rakiplerinize göre reklam bütçeniz yetersiz ise, onlardan daha fazla ürün satmak konusunda hep bir adım geride kalabilirsiniz. İşte bunun için Facebook’un bize sunduğu çok güzel bir özellik var.


MANUEL BİDDİNG yani TEKLİF STRATEJİLERİ.


Bu özellik sayesinde, açık artırmalardaki yerinizi belirleyebilir, veya hedef ücretlerinizin ne olması gerektiğini Facebook’a söyleyebilirsiniz. Böylelikle de rakiplerinizi ve Facebook reklam algoritmasını manipüle edebilme şansına sahip olabilirsiniz. Ne yaptığınızı bilmeden ilerlerseniz, paranızı çok hızlı harcayıp yakabilir, veya ne istediğinizi doğru tanımlayamazsanız amacınıza erişemezsiniz. Doğru zamanda kullanılırsa da, satışlarınızı katlama evresinde yani reklamlarınızı scaling aşamasına getirdiğiniz evrede, manuel bidding ile çok çok güzel işler yapabilirsiniz. İlk önce her zaman yaptığımız gibi, manuel bidding neymiş, Facebook dilinden tanımlayalım. Facebook’un dediğine göre; Manuel bidding yani teklif stratejileri ; bütçe harcama ve sonuç elde etmeye yönelik genel yaklaşımımızdır. Teklif stratejisi seçiminiz, reklam açık artırmalarında sizin adınıza nasıl teklif vereceğimiz konusunda bilgi verir.


Evet, bu açıklamadan anlamamız ve ilk olarak ayırt etmemiz gereken nokta şu. ‘Açık artırmalarda sizin adınıza nasıl teklif vereceğimiz konusunda bilgi verir. ‘ Bildiğiniz gibi Facebook reklamları açık artırma usulü çalışır ve sizinle aynı hedef kitlelere reklam veren diğer firmalarla reklamlarınız rekabet eder. İşte bu sebeple, bazı büyük firmaları açık artırmada geçebilmek, özellikle küçük ölçekli firmalar için pek mümkün olmuyor. Yada geçiyor olsa bile hacimleri çok daha düşük oluyor. Düşünün bir tarafta milyon harcayan bir firma varken, diğer tarafta 10.000 TL harcayan bir firma var. Sonuçta Facebook’ta bir şirket ve şirketlerin amacı para kazanmak. Bu sebeple, kendisine daha çok para ödeyeni, daha öne alıyor. Tabi bu açık artırmalarda, tek ölçüt para değil. Reklamın kalitesi, ilk dilimlerde doğru kitleye ulaşıp ulaşmadığını, aldığı etkileşimi, insanların reklamda ne kadar süre geçirdikleri gibi. Ama tabi yine de en büyük ölçütlerden biri bütçe diyebiliriz. İşte tam olarak bu noktada, manuel bidding devreye giriyor. Bu açık artırmalarda daha öne çıkabilmek için, ve rakiplerimizi geçebilmek için Facebook algoritmasını manipüle edebilme şansına sahip oluyoruz.


Ne demek istiyorum?

Facebook reklamlarımızda manuel bidding için 3 seçenek veriyor bize. Nedir bunlar?


  • Hedef ücret

  • Teklif Üst Sınırı

  • Ve son olarak Ücret Üst Sınırı.


Reklamlarımızda olduğumuz konuma göre, bu üç stratejiden birini kullanacağız ama az öncede söylediğim gibi, eğer doğru zamanda doğru stratejiyi kullanmazsak, paramızı çok hızlı şekilde eritebilme potansiyeline sahibiz :) Bu konuyu tabiri caizse, zor bir konu olarak değerlendirmemizin sebebi de bu. Genel girişimizi yaptığımıza göre, isterseniz teknik kısımda neler yapacağız bundan bahsedelim. Manuel bidding yani teklif stratejileri neymiş, kontrolü nereden yapılıyormuş ve diğer tüm teknik ayrıntıları anlatalım.


Videoda (2:55-21:52 dakikalar arası teknik kısmı içerir.)


Evet arkadaşlar, böylelikle bir konunun daha sonuna geldik. Eleştiri ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın.



- ozantarık

319 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page