top of page

BUNLARI BİLMEDEN REKLAM VERMEYİN! FACEBOOK REKLAM TÜRLERİ

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2020




Herkese Merhabalar. Biliyorsunuz bir önceki yazımızda dijital pazarlama nedir bundan bahsetmiştik. Bu hafta Facebook reklam türlerinden bahsedeceğiz. Ve bugün neleri bilmeden reklam vermemeliyiz bu konu hakkında yazmak istedim. O zaman hadi başlayalım.


Reklam türleri veya objektifleri .Evet reklam oluşturma aracını açtığımızda karşımıza çıkan ilk sayfa. Bu sayfada ilk olarak Facebook bize hedefimizi amacımızı soruyor. Pazarlama amacınız nedir? Bu soru aslında benden ‘ne istiyorsun’ demek. İşte burada ne istediğimizi gerçekten iyi bilmiyorsak yada teknik olarak bilmiyorsak diyelim o zaman BAŞARISIZ reklamlar hazırlayıp boşa zaman harcamış oluruz. Ne istediğimiz derken de reklam hedefimizden bahsediyorum. Diyelim ki yeni bir markamız ve hedefimiz var. Amacımız markamızı daha fazla insanın bilmesi. O zaman reklam hedefi olarak, marka bilinirliğini artırmak ve insanlara markamızı neyin değerli kıldığını anlatmak için bir reklam türü seçmemiz gerekir. Yada başka bir örnek verecek olursak, hedefimiz daha fazla potansiyel müşteri bulmak ve bunun içinde reklamımız ile daha fazla insanı sitemize çekmemiz, form alabilmemiz veya bu gibi yollar aramamız gerekiyor. Bu örnekte de farklı reklam türlerini seçmemiz gerekli. Bu yüzden Facebook reklamlarında reklam türleri gerçekten çok önemli bir nokta. Hadi şimdi bahsi geçen reklam objektiflerinin detaylarını anlatmaya başlayalım.


Reklam türleri yani kampanya amacımızı üç kategoriye ayırabiliriz. Bilinirlik, değerlendirme ve dönüşüm.


Bilinirlik kategorimizde Marka bilinirliği ve erişim reklam türlerimiz mevcut. Marka bilinirliği reklam türünü şöyle açıklayabiliriz. Reklam verme amacı sayesinde reklam verenler, reklamlarını hatırlama olasılığı daha yüksek olan kişilere reklam yayınlayabilir. Yüzlerce marka kampanyasını analiz ettik ve insanların bir reklam üzerinde geçirdiği zamanın, reklamı hatırlama olasılığı ile doğru orantılı olduğunu gördük. Marka bilinirliğini genelde büyük markalar kullanır. O yüzden bilindik bir marka değilsek bu alanı çok kullanmayacağız demek oluyor .


Bilinirlik kısmındaki bir diğer reklam türümüz Erişim.


Burada Facebook'a bize reklamımızı hedef kitlede gösterebileceği maximum sayıda insana göster diyoruz. Bu reklam türünde eğer reklam hedefimiz siteye tık almak ama etkileşim almamak, daha fazla insanın karşısına çıkmak ise erişim reklam türü bizim için en iyi seçenek olacaktır. Buradaki iki reklam türünde, yani erişim ve marka bilinirliğinde reklam alanı olarak sadece Facebook ve İnstagram'ı kullanabiliyoruz.


Evet şimdi geldik değerlendirme kategorisine .Burada altı farklı reklam amacımız var. Öncelikle Trafik reklam türünden bahsedelim. İnternet sitenize yapılan ziyaretlerin sayısını artırın veya daha fazla insanın uygulamanızı kullanmasını sağlayın.


Etkileşim reklam türü ise daha elimizde viral olarak bir fotoğraf veya video varsa beğenilmesi yorum alması yani organik trafik gelsin istiyorum diyorsanız etkileşimi seçeceğiz.


Uygulama reklamları ise daha fazla insanın uygulamanızı yüklemesini, kullanmasını ve uygulamanızda belirli eylemler (alışveriş yapma veya oyunda yeni bir seviyeye atlama gibi) gerçekleştirmesini sağlamanın en iyi yoludur. Uygulama reklamlarından en yüksek verimi almak için uygulamanızı Facebook SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) ile oluşturarak en değerli müşterilerinize erişebilir, insanların uygulamanızda gerçekleştirdiği eylemleri takip edebilir ve reklam kampanyalarının başarısını ölçebilirsiniz. Uygulama yüklemelerinde apple store veya google play store’daki uygulama linkini verip yönlendirebiliriz.


Video görüntülemeleri reklam türü ise elimizde bir video var ve biz bu videolarla insanlara ulaşmak istiyorsak daha fazla erişim almak istiyorsak bu reklam türünü kullanabiliriz. Örnek verecek olursak, elimizde viral olabilecek ürünümüzün bir videosu var, bunu videomuzu hedef kitle bölümünden videonuzu en az 10 saniye izleyenlere tekrardan retargeting çıkabiliriz.


Potansiyel Müşteri bulma reklamları ise insanların iletişim bilgilerini (mail, telefon, adres, isim, doğum tarihi...vb) bulmak ve onlardan form almak istiyorsak bu reklam türünü kullanabiliriz.


Mesajlar reklam türü ise messenger marketing yapmak insanların önüne messenger da mesajlaşırken reklamımızın çıkmasını istiyorsanız, bu reklam türünü kullanabilirsiniz.


Bir diğer kategori olan dönüşüm reklamlarında ise dönüşümler reklam türüyle devam edelim. Bu kategoride bu reklam türlerini kullanacaksak pixelimizin olması gerekli.


Dönüşümler reklam türü en önemli reklam türlerinden bir tanesi. Pixelle birlikte uyumlu çalışır. Yani sitemizde olan tüm sepete ekleme, alışveriş başlatma ,sitemize girme, alışveriş ödeme başlatma, gibi seçenekleri seçip ona göre reklamlarımızı optimize etmesini isteyebiliriz.


Katalog reklam türü ise sitenizde oluşturduğunuz bir kategorinin linkini reklam yöneticisinde kataloglar kısmına ekleyip yani bir katalog satış listesi oluşturup tekrar tekrar güncellenen ürünlerin listesini reklama çıkabilirsiniz.


Son olarak mağaza ziyaretleri reklam türümüzde ise Facebook’ta ayarlamalar kısmında girdiğimiz mağazamızın işletme adresinin yakınındaki insanlara ulaşabileceğimiz reklam türüdür.


Sormak istediğiniz sorular ve ya önerileriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz. Diğer yazılarımda görüşmek üzere.



326 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

FOCUS

bottom of page